onsdag 24 september 2008

Baristor och espressomaskiner

Nu nalkas hösten och vi jobbar på med våra nya Spinel espressomaskiner. Modellerna Pinocchio, Unolux, Duetto Lux XL är de mest intressanta den senare marknadsföres med en 7gr och en 14gr grupp där då kunden kan ta tre kaffe samtidigt. Unolux och Duetto Lux XL kan fås med eller utan vattenanslutning med eller utan doseringsautomatik och även med förstärkt koppvärme. Underhållsfria, enkla att hantera lovar dessa gott för framtiden.

Vår inbyteskampanj verkar till att kunna bli en succe. Det dräller in uttjänta espressomaskiner. Kanske fler skall leta i sina gömmor och byta upp sig till en Pinocchio.

Sedan var det våra eviga diskussioner med "baristor" som tror sig kunna det tekniska i maskinerna och rekommenderar och säljer på kunder maskiner som inte passar och är onödigt dyra. Jag har många gånger funderat varför så många väljer att följa råd från en som drar i spakarna och kan göra mönster i mjölk men inte från en erfaren sevicetekniker. Dessutom ser baristan oftast E.S.E.-pods systemet som ett hot mot deras yrke och inser inte(läs: vill inte berätta om) fördelarna.

Att fundera på innan köp av espressomaskin.
För en potentiell köpare av espressomaskiner måste det viktigaste kriteriet vid köp vara att förvissa sig att leverantören kan backa upp med en fullständig service och ett komplett reservdelslager. Under de många åren jag arbetat med espressomaskiner har jag sett många importörer dyka upp som fullständigt struntat i detta och endast fokuserat på snabb försäljning med så lite egna utgifter som möjligt. När sedan maskinerna börjar krångla efter ett par år finns de i lyckliga fall kvar men har då oftast inte en pryl i lagret. De sparade kronor då vid inköpa kan snabbt förloras vid ett längre stillestånd och snabbt vändas till stora kostnader.

Bra service kostar men kan bli mycket billigare än den "billiga" pga av snabbar åtgärder och leveranser.
Sedan finns det köpare som väljer att få en "gratismaskin" från ett rosteri. Oftast är gratismaskinerna förenklade versioner av de ordinarie maskinerna i tillverkarnas sortiment. Förutom att bli uppbunden till en leverantör av kaffe får man en mindre bra maskin på halsen.
Det kan bli en dyrköpt erfarenhet.

God service, välbyggd maskin borgar för en väl fungerande kaffeverksamhet.
Kunder som köper våra maskiner har förutom detta även rabatterade priser på teknisk service samt möjlighet att teckna serviceavtal med tillgång till service o support även på helger.

Som jag ser det finns det tre vägar för en potentiell köpare.

1/ En traditionell maskin med kaffekvarn och manuell mjölkskumning. Lära sig allt runt omkring kaffet alternativt anställa baristor som kan försvinna iväg eller utbilda personalen kontinuerligt. det egna underhållet av maskinen måste ligga på topp annars blir kvaliteten på kaffet lidande. Normalt endast ett val av kaffe.
Normala inköpskostnader, dyrare personalkostnader och egen insats är nödvändig.
2/ Helautomatisk maskin istället. Sköter hela jobbet utan att du behöver utbilda personalen jämt och ständigt. Ingen extra personal behövs. en eller två olika kaffen.
Dyrt inköp och högre underhållskostnader, låga personalkostnader. Egen insats minimal
3/ E.S.E-Podsmaskin med mjölkskumningssystem. Enkel att hantera, inga förkunskaper krävs. Ny personal kan snabbt lära sig servera alla specialkaffen. maskiner finns för alla typer av verksamheter och omsättningar.
Prisvärda maskiner, låga utbildningskostnader, låga driftskostnader. Stort urval av kaffen i E.S.E. systemet (Easy Serve Espresso) enkelt att servera koffeinfritt mm. Numera även smaksatta kaffen (apelsin, vanilj, noisette). Du kan erbjuda kunderna en kaffemeny med många mervärden.

Nog om detta framtiden får utvisa

ha extra bra dag...

Inga kommentarer: